ЗВЕРНЕННЯ до громадського суспільства і творчих працівників України

You are currently viewing ЗВЕРНЕННЯ до громадського суспільства і творчих працівників України

Шановні співвітчизники, представники влади, колеги і друзі у сфері культури та мистецтва!

Сьогодні в нашому суспільстві настав час важких випробувань що до збереження здобутків української національної культури. Цього разу це стосуються діяльності національних творчих спілок, які по різному формувалися впродовж майже цілого століття. Але у всі часи саме у середовищі культури, яку вони представляли народжувалися борці по захисту прав людини, українські художники і літератори-державотворці, що ставали дисидентами, але не здавалися! Саме сьогодні сила української державності у великій мірі залежить не тільки від зброї, але й від якості нашої національної культури. Якою ми її залишимо для нащадків залежить від нас та нашого суспільства, а також від патріотизму влади.

Тому маємо разом усвідомити, що те що трапилося в наслідок нової Постанови Кабінету міністрів(далі КМ), яка стосується різкого підвищення плати за теплоносії саме для творчих спілок, як сфери української культури, може обернутися для неї значним лихом. Зокрема для Національної спілки художників України, яка пропонує КМ внести зміни що до зниження високих тарифів у вищезазначеній Постанові, має велике значення політична воля профільних міністерств та най вищої влади України що до подальшого існування засобів для творення нашої культури. Адже у випадку високих тарифів на опалення творчих майстерень та офісів, в умовах ігнорування нашого клопотання перед Кабінетом Міністрів України внести зміни до постанови №1209 від 10.11.2021 «Деякі питання нарахування плати за теплову енергію», згідно якої для всіх мистців – 1 Гкал і надалі буде коштувати 6953,77 грн. Тоді плата тільки по теплоносіях за відповідними розрахунками за творчі майстерні і офіси значно перевищить доходи для абсолютьної більшості українських мистців. Виникають запитання:

1)Чи сприятиме це розвитку української культури?

2) хто і з якою метою ініюціював таке неадекватне підвищення тарифів саме для творчих спілок, як великої складової нашої культури?

Настав час для всього небайдужого суспільства, дати оцінку тому, що відбувається. Ми маємо також запитати самі себе: Чи маємо право допустити дії влади, які можуть спричинити цілий ряд негативних наслідків, такі як зникнення умов ппраці та творчих здобутків для різних професійних творців і зокрема художників, літераторів, дизайнерів, архітекторів, колекціонерів, і багатьох інших, які формують національну культурну спадщину нашого Народу?

Хочу закликати всіх Вас професійних мистців, не занепадайте Духом, творіть мистецтво і єднаймося у нашій спільній боротьбі за українську культуру за мистецтво.

Своїми творами окреслюймо ознаку часу, формуймо культурний простір України. Хай наш творчий професіоналізм митця дає змогу кожному, хто цього потребує, підняти свій культурний рівень і цим сприяти загальному культурному розвитку нашої України.

Голова Національної спілки художників України

К.В.Чернявський

Залишити відповідь